BLOGIARKISTO

EU:n yhteinen puolustus etenee

27.04.2017

Euroopan unionin yhteinen turvallisuus- ja puolustuspolitiikka nytkähti konkreettisesti eteenpäin viime vuoden lopulla, kun EU:n korkein elin Eurooppa-neuvosto antoi siunauksensa komission ehdottamalle Euroopan puolustustoimintasuunnitelmalle. Suunnitelman hankkeet täydentävät sotilasliitto Naton roolia Euroopassa. Tarkoitus ei ole luoda päällekkäisyyksiä, vaan järkeistää EU:n jäsenmaiden puolustustarvikeinvestointeja- ja käyttöä.

Suunnitelman keskeisenä osana on Euroopan puolustusrahaston perustaminen, joka tukee investointeja puolustusmateriaalien ja -teknologian yhteiseen tutkimukseen ja kehittämiseen. Puolustusrahasto jakaantuu kahteen osaan: tutkimusosaan, jolla tuetaan jäsenmaiden puolustusteknologian tutkimusyhteistyötä (esim. robotiikan ja kyberturvallisuuden parantaminen). Komissio ehdottaa, että yhteisistä varoista kohdennetaan 500 miljoonaa euroa vuodessa tutkimuspuoleen seuraavan vuosikymmenen puolella. Puolustusrahaston toinen osa on valmiusrahasto, jonka avulla jäsenmaat voivat yhdessä investoida uuden kaluston tai osaamisen hankintaan. Oikein tehtynä yhteishankinnat tuovat jäsenmaille huomattavia säästöjä ja Suomen kaltaiset pienet maat saavat käyttöön uusia suorituskykyjä, kuten satelliittijärjestelmiä. Suuruusluokaltaan tämän rahaston tulisi komission arvion mukaan olemaan noin 5 miljardia euroa vuodessa.

Ohjelmien tarkoituksena ei ole kasvattaa puolustusmenoja, koska varoja tarvitaan myös muualla. Komission arvion mukaan jäsenvaltioiden puutteellinen yhteistyö puolustuksen ja turvallisuuden alalla aiheuttavat vuosittain 25-100 miljardin euron kustannukset. Monet jäsenmaat kehittävät itse suorituskykyjä tai tekevät hankintoja yksin, jolloin kustannukset ovat suuremmat ja muualta pois. Puolustusrahaston perustaminen on EU-jäsenmaiden vastaus kohonneeseen sisäisen- ja ulkoisen turvallisuuden uhkaan. EU nostaa rooliaan tekemällä yhdessä enemmän, mutta samalla tehostamalla rajallisten varojen käyttöä. Suomella on kaikki syyt olla aloitteellisesti edistämässä EU:n puolustusyhteistyön tiivistymistä ja hyödyntämässä sen tarjoamat mahdollisuudet.  

Jäsenyys Euroopan unionissa on ollut Suomelle taloudellisten hyötyjen ja yhteisen arvopohjan lisäksi myös turvallisuuspoliittinen valinta. Vaikka emme kuulu sotilasliittoihin, olemme halunneet luoda omien etujemme mukaisesti laajat kansainväliset turvallisuuspoliittiset verkostot, jotka tukevat puolustusvoimien kykyä huolehtia maamme turvallisuudesta. EU on meille näistä verkostoista tärkein. Suomen puolustustarviketeollisuudelle- ja tutkimuslaitoksille yhteinen puolustusrahasto tarjoaa hyviä mahdollisuuksia hakea tutkimusrahoitusta suorituskykyjen kehittämiseen. Tämä myös parantaa kotimaisten pk-yritysten mahdollisuuksia vahvistaa Suomen puolustuskykyä meille tärkeillä osa-alueilla. Puolustusrahaston kautta voimme saada käyttöön uusia suorituskykyjä ja parantaa vanhoja. Samalla säästämme selvää rahaa, kun teemme puolustuskyvyllemme välttämättömiä hankintoja yhdessä muiden EU-maiden kanssa.


Helsinki on helmi

05.04.2017

Kulunut vuosi 2016 oli Helsingin matkailulle positiivinen ja Helsinki oli esillä kansainvälisessä mediassa sekä sosiaalisessa mediassa poikkeuksellisen paljon. Esimerkiksi National Geographic kehui Helsinkiä vuolaasti ja Lonely Planet valitsi Suomen kolmanneksi parhaaksi matkakohteeksi vuodelle 2017. Muös Saara Aallon valloittava esiintyminen X Factor UK -ohjelmassa toi meille arvokasta näkyvyyttä Britanniassa.
Helsingin matkailun kasvua ovat vauhdittaneet erityisesti suuret kansainväliset tapahtumat ja kongressit. Marras-joulukuun vaihteessa järjestetty Slush veti pääkaupunkiimme yli 15 000 vierailijaa. Helsingistä on kasvamassa myös yhä suositumpi risteilykaupunki. Viime heinäkuussa Helsingin satama teki matkustajaennätyksensä, kun matkustajamäärä oli yli 1,5 milj. kuukaudessa. Hatunnoston ansaitsevat myös monet erilaiset tapahtumat: Weekend festival, Flow, Kallio Block Party, Helsingin juhlaviikot, Lux Helsinki, Taste of Helsinki ym. Ne houkuttelevat ihmisiä nauttimaan upeasta Helsingistä.
Helsinki ei kuitenkaan ole vielä ottanut brändistään ja mahdollisuuksistaan kaikkea irti. Muutamista uusista valonpilkahduksista huolimatta — Allas Sea Pool, Löyly, Hernesaarenranta — merellisessä Helsingissä, saaristossamme ja rannoissamme on huomattavaa kehittämis- ja elävöittämisvaraa. Oikein hyödynnettynä lähisaaret voisivat olla Helsingin aarreaitta. Kauppatorin ilme aikansaeläneine telttoineen ja parkkipaikkoineen vaatii pikaista nykyaikaistamista.
Matkailun kehittämisen ehtona on luonnollisesti omalta osaltaan alaa tukeva lainsäädäntö. Myös oikeanlainen veropolitiikka tukee matkailun kehittämistä. Matkailu- ja ravintola-alamme verotus lukeutuu tällä hetkellä Euroopan korkeimpiin. Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa ry:n mukaan ravintola-aterian hinnasta jää vain noin 2 % voittoa. Helsingin ravintola- ja baarielämä on lahjakkaiden ja ahkerien yrittäjien ansiosta kokenut viime vuosina melkoisen kasvupyrähdyksen, josta voi olla hyvin ylpeä. Valitettavasti useimmat ravintolat joutuvat kuitenkin edelleen pitämään ovensa kiinni sunnuntaisin sunnuntailisien vuoksi. Myös aikaisin kiinni menevät ravintoloiden keittiöt saavat eurooppalaiseen ruokakulttuuriin tottuneilta turisteilta kriittistä palautetta. 
Oman haasteensa matkailuun tuo koulujemme kesälomien ajankohta. Keski-Euroopan lomasesongin ollessa parhaimmillaan, lukuisat kesälomakohteet sulkevat Suomessa ovensa. Matkailusesonki jää meillä valitettavan lyhyeksi. Kyseessä on merkittävä kansantaloudellinen tappio. Kesälomat tulisi siirtää nykyistä myöhemmäksi. 
Yritysten ja yrittäjien toimintaa haittaavaa turhaa sääntelyä on kuluvalla hallituskaudella ryhdytty purkamaan. Yhtenä loistavana esimerkkinä tästä on vuoden vaihteessa toteutunut kauppojen aukioloaikojen vapauttaminen. Kauppiaat voivat nykyisin itse päättää liikkeensä aukioloajoista ja palvella näin entistä paremmin niin kotimaisia asiakkaita kuin turistejakin. Turhaa normistoa riittää purettavaksi jatkossakin. Esimerkiksi terassien tiukkoja aukioloaikasäännöksiä on syytä lieventää. 
Helsingin matkailussa on valtavasti potentiaalia, mikäli vain osaamme ja haluamme tämän hyödyntää. Helsinki on todellinen helmi.


Kokoomus