BLOGIARKISTO

Kerrasta poikki

26.08.2011

Suomalaiset taksit nousivat tällä viikolla positiivisesti julkisuuteen matkailuyritys Hotels.comin maailmanlaajuisessa taksikyselyssä. Vastaajia pyydettiin arvostelemaan eri kaupunkien taksit. Helsingin taksit sijoittuivat hienosti sijalle kahdeksan, muun muassa Tukholmaa korkeammalle. Ykkössijan vei neljättä kertaa peräkkäin Lontoo.

Takseissa Suomessa matkustaneet voivat varmasti yhtyä tähän tulokseen. Suomalaiset taksinkuljettajat ovat pääsääntöisesti luotettavia ja ammattitaitoisia. Positiivisten uutisten joukkoon mahtuu kuitenkin aina välillä hyvinkin ikäviä ja negatiivisia uutisia. Yksi tällainen tapaus sattui keväällä: "Humalainen taksikuski törmäsi Diili-voittajaan"
(https://www.iltalehti.fi/viihde/2011062713956971_vi.shtml)

Kyseessä on rakas tuttavaperheeni, joten tapaus todella pelästytti ja laittoi pohtimaan asiaa. Tällä kertaa onneksi selvittiin säikähdyksellä ja peltivaurioilla. Vastaavia tapauksia ei kuitenkaan saisi tapahtua ainuttakaan. Vettä väkevämpää nauttineilla ei pitäisi olla mitään asiaa ratin taakse: ei taksin, eikä minkään muunkaan kulkuneuvon kuljettajilla.

Lain mukaan taksiautoilijan ammattiajolupa tulisi rattijuoppoudessa aina ottaa pois viideksi vuodeksi. Valitettavasti tiedetään yksittäistapauksia, joissa näin ei ole käynyt. Esimerkiksi Taksiliittoon on kantautunut tietoa siitä, että joskus poliisi ei ole ajolupaa pois ottanut. Liitto on kuitenkin ehdottomasti sillä kannalla, että lupa pitää vastaavissa tapauksissa aina ottaa hyllylle.

Itse olen sitä mieltä, että törkeästä rattijuoppoudesta kiinnijääneen ammattiautoilijan ajolupa tulisi ottaa pois pysyvästi. Kerrasta poikki periaatteella siis. Kyse ei ole vain kuljettajan omasta hengestä ja turvallisuudesta, vaan kaikkien sivullistenkin. (Kyse on myös ammatinvalintakysymyksestä: valitsemalla tietyn ammatin sitoutuu tiettyihin pelisääntöihin, joita on noudatettava. Tämä koskee meitä kaikkia.)

Vaikka siis vastaavia rattijuopumustapauksia ei usein tapahdukaan, tulee ne kyetä ehkäisemään jo ennakolta. Kysymykseen tuli osittainen ratkaisu jo kuluvan kuun alussa, kun kaikkiin koulukuljetuksissa oleviin takseihin asennettiin alkolukot. Tämä kattaa reilut puolet taksiautoista. Puolet takseista on kuitenkin vielä lain ulkopuolella - näin ei saa olla.

Jotta Suomi voisi jatkossakin ylpeänä koreilla kansainvälisten tilastojen kärjessä, on asiaan suhteuduttava täydellä vakavuudella ja saatettava kaikki ammattiautoilijat alkolukkolain piiriin. Jos otat, et aja!


Ennaltaehkäisy on parasta lääkettä

18.08.2011

Kesän uutisotsikoita ovat hallinneet Norjan traagiset tapahtumat sekä Euroopan ja maailmantalouden epävarmuus ja velkakriisi. Talousnäkymät ovat tällä hetkellä erittäin epävakaat ja vaikeasti ennustettavat. Maailmantalouden ja euroalueen epävarmuus heijastuu myös paraikaa käynnissä olevaan budjettityöhön kotimaassa. Edessä on vaikeita ja haasteellisia päätöksiä - jälleen kerran. Yhdessä asiassa ei kuitenkaan ole varaa joustaa eikä säästää. Ei nyt, eikä tulevaisuudessa. Kyse on Suomen nuorista ja heidän hyvinvoinnistaan.

Koulujen alkaessa on muun muassa Suomen Lukiolaisten Liitto nostanut aiheellisesti esiin toisen asteen opiskelijoiden opiskelijahuollon huolestuttavan tilan. Vain hieman alle puolessa Suomen lukioista on tarjolla koulukuraattorin tai -psykologin palvelut. Tämä on aivan liian vähän. Nuorten hyvinvoinnin kannalta olisi tärkeää, että tukipalveluja olisi helposti saatavilla jokaisen oppilaan arjessa.

Sen sijaan on koulutuksenjärjestäjillä nykyisellään ainoastaan velvoite tiedottaa oppilailleen, missä psykososiaalisia palveluja on saatavilla. Pelkkä tiedottaminen ei kuitenkaan auta. Koulutuksenjärjestäjien tulisi itse tarjota palveluita opiskelijoilleen.

Nuorten koulutuksesta ja sen aikaisesta hyvinvoinnista huolehtiminen on parasta syrjäytymisen ehkäisyä. Siksi hyvinvoivista nuorista hyötyy koko yhteiskunta: nuorena syrjäytynyt ihminen käyttää elinaikanaan noin miljoona euroa enemmän sosiaali- ja terveyspalveluita kuin nuori, joka jatkaa opiskelujen jälkeen työelämään ja jaksaa olla työelämässä mukana vanhuuseläkeikäänsä asti.

Kouluhyvinvoinnin lisäämiseksi hallitus onkin sitoutunut kehittämään kouluterveydenhuoltoa ja oppilashuoltoa hallinnonalojen yhteistyöllä. Lisäksi yhteistyötä on luvattu lisätä muissa lapsia, nuoria ja perheitä koskevissa palveluissa. Näistä linjauksista on nyt pidettävä kiinni. Muutoin uhkana on palveluita tarvitsevien jääminen väliinputoajiksi, joista oikein kukaan ei tunnu kantavan vastuuta.

On myös huolehdittava siitä, että opiskelijahuolto ja syrjäytymisen ehkäisy nostetaan esiin muulloinkin kuin traagisten tapahtumien yhteydessä. Asioista täytyy puhua ja niihin on puututtava ajoissa - nyt, ei huomenna.


Kokoomus