BLOGIARKISTO

Ei lasten missikisoille

30.08.2012

Keskustelupalstat kohisevat parhaillaan lasten missikilpailujen mahdollisesta rantautumisesta Suomeen. Kyseessä ei suinkaan ole uusi ilmiö, sillä maailmalla on jo vuosia järjestetty lapsille erilaisia kauneuskilpailuja topattuine liiveineen ja poseerauskierroksineen. Uutisten mukaan ”säädyllisempää” versiota kyseisistä kilpailuista ollaan nyt ilmeisesti kaavailemassa meillekin.

Hanke on herättänyt tuoreeltaan runsasta vastustusta ja ehdinpä jo itsekin lukuisten muiden tavoin antaa tukeni nettisivustolle ”SANO EI LASTEN MISSIKISOILLE”. Lapsia ei mielestäni todellakaan tarvitse kuormittaa minkäänlaisilla kauneuskilpailuilla – olivat tarkoitusperät mitkä tahansa. Paineita pärjäämisestä riittää nykyisessä yhteiskunnassa aivan riittävästi jo nyt.

Samaan aikaan kun jotkut haluavat puunata lapsia edustuskuntoon ja laittaa kilpailemaan keskenään ulkonäöstä prinsessamekoissa, kasvava joukko suomalaisia on perustellusti huolestuneempia niistä lapsista, jotka eivät prinsessamekkoihin edes mahdu.

Lasten ja nuorten lisääntyvä ylipaino ei suinkaan ole uusi asia, mutta herättää päivä päivältä enemmän huolta – ja syytä onkin. Nuorten suomalaisten ylipainoisten osuus on viimeisten 30 vuoden aikana kolminkertaistunut ja nyt 7–18-vuotiaista arvioidaan jopa 11–25 % olevan ylipainoisia tai lihavia. Ylipainoisuuden vanavedessä lapset ja nuoret jakautuvat entistä vahvemmin hyvä- ja huonokuntoisiin. Tämä on todellinen uhka terveyden tasa-arvolle.

Ruokailutottumuksilla on suuri merkitys lasten ja nuorten hyvinvointiin ja ylipainoon. Terveellisen ruokavalion ohella painopiste tulisi suunnata liikuntaan. Tukea tarvitaan muun muassa lasten ja nuorten liikunnan kehittämiseen sekä päivittäisen liikunnan lisäämiseen. Varsinkin koulu- ja seuraliikunnan merkitys hyvien liikuntatottumusten edistäjänä on ensiarvoinen. Lapsena opitut liikuntatottumukset on helppo siirtää aikuiselämään, jos urheilu on ollut mielekästä.

Mielestäni jokaisella lapsella on oltava oikeus vähintään yhteen harrastukseen perheen sosioekonomisesta tilanteesta huolimatta. Sama tavoite on kirjattu myös Helsingin kaupungin lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmaan. Kaupunki onkin lähtenyt kehittämään kunnianhimoisesti matalan kynnyksen liikuntapalveluja niille lapsille ja nuorille, joilla on vaarana jäädä liikuntaharrastuksista syrjään. Toimeentulotuen asiakkuudessa olevien helsinkiläisperheiden lasten harrastusmenot sisältyvät osittain toimeentulotuen perusosaan. Lisäksi täydentävää toimeentulotukea voidaan myöntää pitkäaikaisesti toimeentulotukea saavien lasten harrastusmenoihin. Harrastusmahdollisuuksien tukeminen on äärimmäisen tärkeää lasten ja nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi.

Huoli lapsista ja nuorista on varmasti meille kaikille yhteinen. Kauneuskilpailujen suunnittelun sijaan kaiken liikenevän energian voisikin suunnata lasten ja nuorten kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin parantamiseen – hankkeisiin, joihin kaikenikäiset ja -kokoiset lapset ja nuoret voivat osallistua.


Altistutaan uudelle

17.08.2012

Vaikka lomakausi onkin jo loppunut ja työt ja koulut alkaneet, ei kesä suinkaan ole vielä kokonaan ohi. Auringon helliessä on mitä mukavinta viettää aikaa ja nauttia toinen toistaan mukaansatempaavammista pääkaupunkimme tarjoamista tapahtumista.

Loistavia esiintyjiä, hyvää musiikkia, teatteria, tanssia, nykysirkusta ja taidenäyttelyitä... muun muassa kaikkea tätä ja paljon enemmän tarjoavat tänään perjantaina 17.8 alkavat Helsingin Juhlaviikot. 

Juhlaviikoilla on takanaan pitkä historia ja kyseessä onkin Helsingin vanhin, suurin, ja tunnetuin festivaali. Juhlaviikot ovat kehittyneet vuosien saatossa yhä monipuolisemmiksi ja tarjoavat nykyisin hyvin erilaista ohjelmaa kaikenikäisille. Tulevien parin viikon aikana jokainen siis varmasti löytää mittavasta ja laadukkaasta tarjonnasta omansa. Itse aion nauttia muun muassa Huvilateltan hip hopista ja venäläisestä illasta, nykysirkuksesta ja tietenkin Taiteiden yöstä dominoineen.

Myös kokin urasta tai omasta ravintolasta haaveilevat voivat jälleen tänä viikonloppuna toteuttaa unelmaansa. Sunnuntaina nimittäin vietetään jo kuudetta kertaa suuren suosion saanutta ravintolapäivää. Ravintolapäivä on levinnyt jo kaikkialle Suomeen ja jopa ulkomaille saakka. Toukokuussa edellisen kerran järjestetyssä tapahtumassa oli mukana yli 700 ravintolaa lähes 20 maassa.

Ravintolapäivän ytimen on muodostanut yhdessä tekeminen, ruuasta nauttiminen ja hauskanpito – ilman byrokratiaa. Ravintolapäivä on oiva tapa luoda yhteisöllisyyttä ja edistää yrittäjyyttä tämän päivän Suomessa. Saa nähdä, mitä kaikkea uutta kotikokit tällä kertaa tarjoavatkaan.

Altistutaan siis yhdessä monenlaiselle uudelle!


Kokoomus