BLOGIARKISTO

Edustuskulujen verovähennysoikeus takaisin

21.05.2014

Ravintola- ja matkailualalta on kantautunut kuluneina kuukausina runsaasti huolestuneita yhteydenottoja. Useat alan yritykset ympäri Suomea joutuvat kamppailemaan olemassolonsa puolesta muun muassa nopean kustannusten nousun, jatkuvien veronkiristysten ja edustuskulujen verovähennysoikeyden poiston vuoksi. Minulla oli kuluneena viikonloppuna ilo ja kunnia tavata useita Lapin matkailu- ja ravintola-alan ammattilaisia sekä keskustella heidän kanssaan alan haasteista ja tulevaisuudennäkymistä.

Erityisesti vuoden alusta poistuneen yritysten edustuskulujen verovähennysoikeuden poisto osui suhdannepoliittisesti huonoimpaan mahdolliseen aikaan. Se oli selkeästi virhe, joka täytyy voida korjata. Olemmekin edustajakollegani Heikki Autton kanssa ehdottaneet edustuskulujen verovähennysoikeuden palauttamista tulevan kesän hallitusneuvottelujen yhteydessä.

Yritysten edustustoiminta on muutoksen myötä vähentynyt esimerkiksi Lapin tunturikeskuksissa kymmenien prosenttien verran. Veronkiristys on koitumassa kohtalokkaaksi niin työllisyyden kuin valtiontaloudenkin kannalta. Nykyisessä vaikeassa taloustilanteessa ei pitäisi vaarantaa minkään alan työpaikkoja. Korkean nuorisotyöttömyyden aikana on tärkeää myös muistaa se, että ravintola- ja matkailuala työllistää runsaasti juuri nuoria aikuisia. Alle 26-vuotiaiden osuus on tällä hetkellä n. 30 prosenttia.

Esitämme Autton kanssa myös harkittavaksi ravintola-alan hallinnon siirtämistä kokonaisuudessaan työ- ja elinkeinoministeriön alaisuuteen, kun nyt muun muassa alkoholipolitiikka kuuluu sosiaali- ja terveysministeriön alaisuuteen. Tämä varmasti auttaisi osaltaan siinä, että ravintola-alaa kohdeltaisiin elinkeinona muiden elinkeinojen joukossa.

Peräänkuulutamme rehellistä keskustelua suomalaisesta alkoholipolitiikasta. Mielestämme uudella politiikalla tulisi luoda edellytyksiä työllistävälle ja verotuloja tuottavalle valvotuissa olosuhteissa tapahtuvalle kotimaiselle anniskelutoiminnalle. Nykyinen alkoholipolitiikka siirtää verotulot ja työpaikat Viroon, mutta palauttaa alkoholihaitat sataprosenttisesti Suomeen. Tässä ei ole mitään järkeä.


Turha sääntely pois pienpanimoilta

15.05.2014

Suomessa toimii tällä hetkellä 24 pienpanimoa, joilla on vuosittain valikoimissaan jopa satoja erilaisia oluita. Pienpanimot ovat alallaan tärkeitä työllistäjiä. Uusia panimoita on syntynyt ilahduttavasti parin viime vuoden aikana. Lisäksi uusia panimohankkeita on vireillä eri puolilla maata.

Ulosmyynti pienpanimoilta on valitettavasti erittäin tiukasti säädeltyä. Alle 4,7 tilavuusprosenttia etyylialkoholia sisältäviä oluttuotteita on mahdollista myydä tällä hetkellä pienpanimoilta vain jos perustaa panimon yhteyteen elintarvikekioskin, joka täyttää aluehallintoviraston kaikki elintarvikekioskille asettamat vaatimukset. Systeemi on siis varsin monimutkainen ja byrokraattinen, minkä lisäksi 4,7 tilavuusprosentin raja tuotteen alkoholipitoisuudelle on liian alhainen erikoisoluiden ominaisuuksia ajatellen. Alkon kautta tapahtuvaan jälleenmyyntiin useilla pienpanimoilla ei ole riittävää tuotantovolyymia. Sosiaali- ja terveysministeriö on onneksi luopumassa elintarvikekioskipakosta tulevan alkoholilain uudistamisen myötä. Keinotekoinen 4,7 tilavuusprosentin raja on kuitenkin jäämässä tuotteille.

Haluamme useiden eri puolueiden kansanedustajien (Mikko Alatalo (kesk.), Lars-Erik Gästgivars (rkp.), Ari Jalonen (ps.), Johanna Karimäki (vihr.), Jukka Kärnä (sd.), Jari Myllykoski (vas.) kanssa helpottaa kotimaisten pienpanimoiden ulosmyntiä. Aiomme jättää lakialoitteen, jossa pienpanimoiden ulosmyynti sallittaisiin 9,5-prosenttisten ja sitä miedompien oluiden osalta.

Aloitteemme taustalla on halu edistää kotimaista työllisyyttä ja pienpanimoiden toimintamahdollisuuksia. Nämä yritykset ovat tärkeä osa suomalaista lähiruokakulttuuria. Pienpanimot ovat tuoneet uudenlaista juomakulttuuria Suomeen – niiden erikoistuneet tuotteet rikastuttavat olutkulttuuriamme. Pienpanimot tuovat lisäarvoa myös kotimaan matkailuun. Oluenpanoon liittyvän toiminnan esittely ja matkailuryhmien vastaanotto ovat tärkeä osa panimoiden toimintaa.

Maailmalla on hyviä esimerkkejä siitä, miten pienistä panimoista on nopeasti kasvanut merkittäviä työllistäjiä ja viennin harjoittajia. Tähän kasvukehitykseen nykyinen holhoava sääntely ei valitettavasti johda.


Kokoomus