BLOGIARKISTO

Jokaisella on oikeus omaan identiteettiin

20.11.2015

Suomessa vietetään 20.11 vuosittaista kansainvälistä oman käden ja väkivallan kautta kuolleiden transihmisten muistopäivää. Muistamme ihmisiä, joiden kohtalo ei saa unohtua ja nostamme tietoisuutta transihmisiin kohdistuvasta syrjinnästä.

Maailmassa on tänä vuonna murhattu tai kuollut oman käden kautta 271 transihmistä. Ongelma ja uhka on meidän kaikkien yhteinen, sillä myös Euroopassa on vuoden 2008 jälkeen murhattu 104 transihmistä.

Transihmisten oikeudet ovatkin yksi aikamme tärkeimmistä ihmisoikeuskysymyksistä. Transihmiset kokevat muita väestöryhmiä enemmän syrjintää ja altistuvat lainsäädännölle, joka rikkoo jokaisen oikeutta koskemattomuuteen. Suomessa suurin epäkohta liittyy lainsäädäntöön, joka ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan johtaa ”pitkään ja nöyryyttävään lääketieteelliseen prosessiin.”

Translaki määrittää miten henkilö voi vahvistaa juridisen sukupuolensa. Henkilöllisyystodistuksen sukupuolimerkintä on sidottu sukupuolen korjaamiseen liittyvään lääketieteelliseen prosessiin niin, että jokaisen sukupuoltaan korjaavan on todistettava lisääntymiskyvyttömyytensä. Todistuksen antaa lääkäri, jonka tehtävä on varmistaa, että ihminen ei voi enää saada lapsia.

Suomessa siis pakkosteriloidaan yhä ihmisiä. Transihmisiä kohdellaan yhä kuten mielisairaita ja kehitysvammaisia vain muutama vuosikymmen sitten.

Viime hallituskaudella sosiaali- ja terveysministeriö valmisteli uuden translain, mutta se kaatui hallituksessa erimielisyyksiin. Transihmisten ihmisoikeuksien toteuttaminen uuden translain muodossa ei toisi lisää kustannuksia, mutta se parantaisi merkittävällä tavalla transihmisten elämää.

Epäkohdat lainsäädännössä pitävät yllä syrjinnän ja näkymättömyyden ilmapiiriä, jossa yhteiskunta asettaa osalle sen kansalaisista erityisen kynnyksen omaan identiteettiin. Kenenkään ei tulisi joutua kantamaan toiseuden tai vääränä olemisen leimaa. Jokaisella on oikeus osallisuuteen, oman identiteettiin ja yhteiskunnan tunnustamaan yhdenvertaiseen elämään. Me yhteiskuntana jätämme ihmisiä varjoon pelon ja tietämättömyyden nojalla.

Tänä vuonna transihmisten saama näkyvyys on kansainvälisesti noussut aivan uudelle tasolle. Time-lehden kannessa oli ensimmäistä kertaa transnainen, näyttelijä Lavern Cox. Entinen olympiavoittaja, reality-tähti Bruce Jenner korjasi sukupuolensa ja vastaanotti yhden urheilumaailman arvostetuimmista elämäntyöpalkinnoista miljoonien tv-katsojien edessä Kaitlyn Jennerinä. Koko hänen puolituntia kestänyt kiitospuheensa oli omistettu transsukupuolisten oikeuksille. Nämä ovat tärkeitä keskustelun avauksia, mutta samalla meidän tulee muistaa, että kaikki transihmiset eivät elä yhtä etuoikeutettua elämää.

Eduskunnan hlbti-verkosto järjesti tänään keskustelutilaisuuden osana TransHelsinki-viikkoa (https://transhelsinki.fi/). Tilaisuudessa oli ainutlaatuinen mahdollisuus kuulla tarinoita niiden ihmisten elämästä ja arjesta, joita nykyinen ihmisoikeusloukkauksia sisältävä translaki koskettaa. Kiitos Amanda, Demian ja Tiia. Teidän rohkeutenne ja tahtonne jakaa oma kasvutarinanne on tärkeä osa yhteiskunnallista muutosta. Puhumme elävästä elämästä. Jokaisella on oikeus omaan tarinaan ja totuudelliseen minuuteen.

Jani Toivola, kansanedustaja, Eduskunnan hlbti-verkoston puheenjohtaja 

https://janitoivola.net/2015/11/20/jokaisen-oikeus-omaan-identiteettiin/

Jaana Pelkonen, kansanedustaja, Eduskunnan hlbti-verkoston varapuheenjohtaja

TransHelsinki on sukupuolen moninaisuutta juhlistava ihmisoikeustapahtuma, jossa on transihmisille ja heidän lähipiirilleen suunnattua ohjelmaa sekä kaikille avoimia seminaareja. Viikon tavoitteena on antaa ääni tiedolle, luovuudelle ja kokemuksille, joita sukupuolivähemmistöjen keskuudessa on.


Vapaa aukiolo on nykypäivää

03.11.2015

Eduskunnan täysistunnossa käsitellään tänään hallituksen esitystä liikeaikalain kumoamisesta. Esitys pohjautuu Sipilän hallituksen hallitusohjelmaan, jossa on sovittu, että kauppojen aukioloaikoja vapautetaan osana sääntelyn purkua. Tätä askelta on odotettu pitkään ja hartaasti. Liikeaikalain kumoamisella poistetaan monia ongelmia, joita sekä kaupan ala, että kuluttajat ovat kohdanneet.

Tällä hetkellä kaikki kaupat saavat olla auki juhlapäiviä lukuun ottamatta ympäri vuoden. Mikäli kauppa kuitenkin haluaa tarjota palvelujaan kuluttajille myös pyhinä, on kauppiaan anottava poikkeuslupaa Lapin aluehallintovirastolta. Lapin aluehallintovirasto katsoo poikkeusluvat erikseen tapauskohtaisesti. Luvan saamiseksi pitää olla tarpeeksi näyttöä esimerkiksi siitä, että kaupalla käy riittävästi asiakkaita. Ei ole missään määrin järkevää, että kauppiaan on erikseen haettava vuodesta toiseen kallista poikkeuslupaa saadakseen pitää kauppaansa auki esimerkiksi loppiaisena. Täysin järjetöntä on myös se, että parturikampaaja joutuu maksamaan satoja euroja saadakseen harjoittaa ammattiaan pyhäpäivinä.

Digitalous on tehnyt kaupasta rajatonta ja ajatonta: ostokset voi klikata kellonajasta riippumatta ostoskoriin mistä tahansa. Verkkokaupan oletetaan kasvavan nopeasti tulevina vuosina. Lisäksi kehitystä pyrkii parhaansa mukaan vauhdittamaan EU, joka tavoittelee digitaalisten sisämarkkinoiden synnyttämistä. Joka vuosi haettavat erityisluvat vaikeuttavat kauppiaiden pitkän tähtäimen suunnitelmia ja aliarvioivat asiakkaita. On paljon asiakkaita, jotka asioivat kaupassa saadakseen henkilökohtaista palvelua ja nähdäkseen tuotteen ennen ostopäätöstä. Siihen ei verkkokauppa samalla tavalla pysty, vaikka kaupan alaa tukeekin.

Jatkossa kaupat ja parturi-kampaamot voivat siis yrittää ja pitää ovet auki tai kiinni oman harkintansa ja jaksamisensa perusteella ilman, että esimerkiksi tiettyjen juhlapäivien aukioloihin tarvitsee hakea erikseen poikkeuslupaa. Kauppakeskusten pienyrittäjien oikeus viikoittaiseen vapaapäivään turvataan siirtämällä asiaa koskevat säännökset lakiin sopimattomasta menettelystä elinkeinotoiminnassa.

Vapaa aukiolo vaikuttaa positiivisesti koko kansantalouteen. Kauppa saa mahdollisuuden kehittää toimintamallejaan, työllistyvyys ja palveluntarjoaminen paranee sekä jakeluketjut tehostuvat. Kauppojen ruuhkapiikkeihin ja "hamstraus"-ostoskäyttäytymiseen pyhien alla tämä tuo myös helpotuksen. Lisäksi hävikki saadaan paremmin kuriin. Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on todennut, että esitys aukioloaikojen vapauttamisesta on tervetullut konkreettinen askel osaltaan hidastamaan työn tarjonnan supistumista ja pienentämään valtiontalouden pitkän aikavälin kestävyysvajetta. Mikä tärkeintä, ihmiset ja kaupat saavat itse päättää, ilman valtiovallan holhousta. Vapaa aukiolo on nykypäivää.


Kokoomus