BLOGIARKISTO

Suomi – sisu, sauna ja sananvapaus

06.12.2019

Maamme arvokkaimman juhlan – itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton - teemana on tänä vuonna tieto ja yhteiskunnallinen keskustelu. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio ovat jälleen vahvasti kiinni ajassa ja haluavat kiinnittää huomiomme kunnioittavaan keskustelukulttuuriin ja luotettavan tiedon välittämiseen.

Olemme erittäin etuoikeutettu pieni kansa. Vaikka meitä on vain vajaa kuusi miljoonaa, meillä on itsenäinen maa, oma kieli rikkaine murteineen, tasa-arvoiset työpaikat ja demokratia. Maassamme vallitsee uskonnon- ja sananvapaus. Meillä lapset saavat kulkea yksin kouluun - yhteen maailman arvostetuimmista koulutusjärjestelmistä. He voivat myös sukupuolesta, seksuaalisesta suuntauksesta tai sosiaalisesta taustastaan huolimatta edetä juuri niin pitkälle kuin heidän unelmansa ja osaamisensa yltävät.

Kuten historiasta tiedämme, mitään näistä emme ole saavuttaneet ilman taistelua.

Suomalaisilla on maailmalla hyvä maine. Sekään ei ole tullut ilmaiseksi tai sattumalta. Sen maineen ovat tuoneet meille ne, joihin on maailmalla opittu luottamaan ja työnlaatu hyväksi havaittu. Suomalaisia pidetään rehellisinä ja sanansa mittaisina. Luotettavuus on meidän käyntikorttimme ja yksi arvostetuimmista piirteistämme. Me pysymme sanojemme takana ja kannamme vastuuta. Olemme myös siistiä porukkaa, pidämme luontomme puhtaana, kierrätämme sekä huolehdimme henkilökohtaisesta hygieniasta (sauna!).

Tänä maailman aikana, jolloin tietoon perustuva uutisointi joutuu kilpailemaan disinformaation ja klikkiuutisten kanssa, laatujournalismia edustavat toimittajat ovat tärkeitä totuuden puolustajia.

Olemme kulkeneet pitkän matkan journalismin polulla vuodesta 1776, jolloin ensimmäinen suomenkielinen sanomalehti Tieto-Sanomat julkaistiin. Maltillinen, arvokas ja toista kunnioittava kommunikointi on sivistysmaan etuoikeus. Aivan kuten maamme on joutunut taistelemaan vapauden puolesta, ei sananvapaus ole itsestäänselvyys. Meillä jokaisella on vastuu keskustelun laadusta ja tasosta. Pidetään se arvostavana ja kunnioittavana. Sen maamme vapauden ja sananvapauden puolesta taistelleet ansaitsevat.

Hyvää Itsenäisyyspäivää itsenäinen isänmaamme!


Kokoomus